Álmodja meg, mi<br>megvalósítjuk!

Álmodja meg, mi
megvalósítjuk!

Részletek
Egy kézben a banki<br>finanszírozástól a<br>kivitelezésig

Egy kézben a banki
finanszírozástól a
kivitelezésig

Részletek
Tervezéstől a<br>kulcsrakész<br>befejezésig

Tervezéstől a
kulcsrakész
befejezésig

Részletek
Falusi CSOK,<br>Otthonfelújítási<br>Támogatás

Falusi CSOK,
Otthonfelújítási
Támogatás

Részletek

Otthonfelújítási támogatás, Falusi CSOK

Alább láthatók a jelenleg igényelhető támogatások bővebb kivonata. Ajánlatunk minden esetben tartalmazza falusi CSOK esetében a teljes banki ügyintézést, Otthonfelújítási Támogatás esetében pedig a Magyar Államkincstár által elfogadott szerződés megkötését, a számlák kiállítását és a számlákhoz szükséges számlarészletezők elkészítését. Az Otthonfelújítási Támogatás esetében külön díj ellenében vállaljuk a teljes dokumentáció elkészítését is.

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS: 2021 és 2022-ben akár hárommillió forint állami támogatásban is részesülhetnek azok, akik 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, és felújítanák saját tulajdonban lévő lakásukat. Összegyűjtöttük, amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell.

A támogatás feltételeit az 518/2020-as kormányrendelet szabályozza, melynek célja, hogy a gyermeket nevelő háztartások életkörülményeit javítsa a lakások felújításával, valamint az építőipar fehérítését is várják az intézkedéstől. Ezzel újabb elemmel bővült az ingatlanokkal kapcsolatos támogatások sora, amik közé például a CSOK, az 50%-os felújítási támogatás, az illetékmentesség vagy a felújításra költhető kamattámogatott hitel tartozik.
Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Mindegy, hogy az igénylő házas, egyedülálló vagy elvált, ugyanúgy megkaphatja a támogatást, ám annál fontosabb, hogy legyen legalább egy 25 év alatti gyermeke, akivel közös háztartásban él. Elvárás, hogy legyen magyarországi társadalombiztosítása, és hogy ne legyen fennálló köztartozása. A közfoglalkoztatottak, vagyis a közmunkások nem igényelhetik a támogatást. Házastársak vagy élettársak közösen pályázhatnak.

Mennyi pénzt jelent az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás keretében igényelhető összeg legfeljebb 3 millió forint lehet, de az állam csak a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át fedezi. Vagyis a maximum összeget egy hatmilliós felújítással lehet kihasználni, amiből 3 millió forintot önerőből kell kifizetni.

Fontos szabály még, hogy a támogatás felét anyagköltségre, a másik felét munkadíjra lehet csak költeni, és nem lehet csak egyik vagy másik költségtípust kiválasztani, a támogatás igénybevételéhez mindkettő kihasználására szükség van. Ez azt jelenti, hogy mindkettőre maximum másfél-másfél millió támogatást lehet igénybe venni. Akik nem rendelkeznek önerővel, azok államilag támogatott, kedvezményes kamatozású otthonfelújítási hitelt vehetnek fel akár 6 millió forintos összegben.

Milyen felújítás végezhető az otthonfelújítási támogatásból?

Egyszerűbb azzal kezdeni, amire a rendelet szerint nem fordítható az otthonfelújítási támogatás: lakótér bővítésére nem költhető. Ez azt jelenti, hogy az emelet-ráépítés vagy a tetőtér-beépítés nem támogatott.
Ezeken kívül azonban sokféle felújítás finanszírozható belőle. Kiépíthető vagy kicserélhető a víz-, csatorna-, elektromos- és gázhálózat, valamint kialakítható vagy korszerűsíthető a fűtési rendszer. A támogatás költhető még az ingatlan külső festésére, szigetelésére (lábazat-, hő-, hang- és vízszigetelés), a külső nyílászárók és a redőnyök cseréjére, biztonsági rács felszerelésére vagy cseréjére, a tető cseréjére, felújítására, szigetelésére, kémények építésére, korszerűsítésére, klímaberendezés beépítésére, cseréjére, napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére.

A lakás belső tere teljesen felújítható, beleértve a lakás helyiségeinek fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolatának cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést vagy a belső lépcső kialakítását és cseréjét, illetve a fürdőszobai szaniterek beépítését vagy cseréjét. Ezen kívül felújítható a nyári konyha, a mosókonyha vagy bármilyen egyéb tároló, építhető garázs, terasz, loggia, erkély, előtető, kerítés, de még télikert kialakítását is finanszírozzák.

Hogyan működik az igénylés?

Az otthonfelújítási támogatást utólag lehet kérni, vagyis a felújításnál előfinanszírozás szükséges. Meg kell őrizni minden számlát, ami az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozik, valamint vállalkozói szerződésre is szükség lesz.  
Ha minden számla kifizetése megtörtént, akkor innentől 60 nap áll rendelkezésre, hogy a támogatást megigényeljük. Az otthonfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni Ügyfélkapu segítségével, vagy akár postai úton és személyesen, a kormányablakon keresztül is intézhető. Ez az állami támogatás jelen állás szerint 2022. december 31-ig él.

FALUSI CSOK: A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. A tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő lakáshoz/lakóházhoz igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezményt (Falusi CSOK) felhasználhatja bővítésére és/vagy korszerűsítésére, akár ezzel egyidejűleg a használt ingatlan megvásárlására is.

Hogyan működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

Hány gyermektől vehető igénybe?

A CSOK-ot már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelheti.

Mekkora a támogatás összege?

300 000 Ft - 10 000 000 Ft
A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

  • Ha már vettek igénybe korábban gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a korábban igénybe vett állami támogatás és a most igénybe vehető támogatás különbözete igényelhető. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy az ezt megelőlegező kölcsön összegét.
  • Többgyermekes családok speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a Falusi CSOK mellé max. 25 évre (Falusi CSOK + Hitel)

használt lakás vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre

  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 10 millió Ft összegű CSOK mellé max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 2,6 millió Ft összegű CSOK mellé max. 10 millió Ft-ot.

bővítésre és/vagy korszerűsítésre

  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 5 millió Ft összegű CSOK mellé max. 7,5 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 1,3 millió Ft összegű CSOK mellé max. 5 millió Ft-ot.

Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.

Ajánlatkérés

Válasszon akár többet is szolgáltatásaink közül és kérje személyre szabott ajánlatát!

Partnereink

Ginop-4.1.3-19-2019-00840
A felújítás szakértője